Fly Away Simulation

Search for Downloads

Use this form to search for downloads and addons including aircraft, scenery and more.

Search entire site

Use this form to perform a site-wide search for forum posts, news and reviews and videos.

SearchSearch 

Unofficial Tweaks For FSX

   
Author Message
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Sun Oct 22, 2006 2:06 am 

I haven't tried any yet, if you do please report back in this thread.


(dead link removed)

https://flyawaysimulation.com/news/3806/


I'm including this one found by Wing-Man.
Dual core processors: FS9 allegedly doesn’t take advantage of the second processor.
But here is a neat trick how to force FS9 make use of both processors on a dual-core
system: Start Flight Simulator, load your flight in windowed mode, then press
Ctrl+Alt+Del to open the Windows Task Manager. Click the "Performance Tab" and
observe that FS9 is only using one processor. Unless you have tons of other programs
running, the left window will show a heavy load, the right graph a very low load. Click on
"Processes" and look for "fs9.exe" (if you click on "Mem Usage" it should be the first or
last item). Right-click "fs9.exe" and select "Set Affinity". Remove the check mark from
one CPU. Close the window, then repeat the process and select both CPUs again. FS9 will
now spread the workload over 2 processors. You should notice
a marked difference in performance. If this does not work on your PC, contact Microsoft
Support for the optional "dual-core hot fix".

Radar



Last edited by RadarMan on Sat Nov 04, 2006 12:27 am, edited 1 time in total
Back to top
Faucett
Captain
Captain

Pro Member

Joined: May 03, 2006
Posts: 805
Location: Missouri, USA
Posted: Sun Oct 22, 2006 2:16 am 

Wow - some very cool tweaks there! I'm tempted to download the autogen replacement, but I'm a skeered!!! Laughing

Cool

Radio K.A.O.S.
Back to top
Tailhook
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Oct 12, 2005
Posts: 8477
Location: El Dorado
Posted: Sun Oct 22, 2006 5:29 am 

This looks good and sensible even from the distance of my fs9.
...safely stashed away for when I finally get fsx. Geek
Back to top
99jolegg
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 26, 2004
Posts: 5424
Location: UK
Posted: Sun Oct 22, 2006 11:38 am 

Good find RM - I'll definitely be looking at that when I get FSX Wink
Click below to support FSF:
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Tue Oct 24, 2006 3:38 am 

Back to top
CrashGordon
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 20, 2005
Posts: 4666
Posted: Tue Oct 24, 2006 4:54 am 

RadarMan wrote:
More tweaks a PDF.

https://flyawaysimulation.com/news/3806/

Radar


Excellent information.
CrashGordon
CEO, Omega-Air Virtual airlines
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Tue Oct 24, 2006 6:28 am 

CrashGordon wrote:
RadarMan wrote:
More tweaks a PDF.

https://flyawaysimulation.com/news/3806/

Radar


Excellent information.



To try and read and absorb it all in one sitting is impossible.

Amazingly detailed.

Radar

Back to top
99jolegg
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 26, 2004
Posts: 5424
Location: UK
Posted: Tue Oct 24, 2006 8:32 am 

RadarMan wrote:
More tweaks a PDF.

https://flyawaysimulation.com/news/3806/

Radar


Looks great. I've got a lot of reading to catch up on Read Blink
Click below to support FSF:
Back to top
CrashGordon
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 20, 2005
Posts: 4666
Posted: Tue Oct 24, 2006 2:23 pm 

I zeoed in on those tweaks I can do to the fsx.cfg, rather than the replacement autogen and similar things. Since I have a backup for the cfg, I can always und whatever doesn't work.
CrashGordon
CEO, Omega-Air Virtual airlines
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Tue Oct 24, 2006 5:27 pm 

CrashGordon wrote:
I zeoed in on those tweaks I can do to the fsx.cfg, rather than the replacement autogen and similar things. Since I have a backup for the cfg, I can always und whatever doesn't work.


Let us know if and how well anything works.

Radar

Back to top
CrashGordon
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 20, 2005
Posts: 4666
Posted: Tue Oct 24, 2006 7:50 pm 

I'm trying something out now. will have results later. Too bad I have to reload FSX every time I change something.
CrashGordon
CEO, Omega-Air Virtual airlines
Back to top
CrashGordon
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Jun 20, 2005
Posts: 4666
Posted: Tue Oct 24, 2006 9:23 pm 

I added the following line to the [MAIN] section of fsx.cfg
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.66
The idea was to give a little greater time slice for graphics to be drawn. The line isn not included by default, but may be left in with its default value of 0.33.

The only thing I observed is what appeared to be a smoother transition at the detailed texture radius.

Unrelated things I found that you can get away with without taking a performance hit. You can move the texture resolution to its maximum (17cm, I think). You can set road traffic at 35% and water traffic at 100%. I suspect the reason is that these take images of only a few pixels and don't move very rapidly, whereas a/c are more detailed and move in 3 dimensions.

Without a good graphics card, no matter what you set your water effects at you won't get the reflective surface. You will see water movement, but it won't be great.

Note that all thes things relate to a mediocre PC, not a high end, and certainly not a really low end.
CrashGordon
CEO, Omega-Air Virtual airlines
Back to top
Spoty101
First Officer
First Officer

Pro Member

Joined: Feb 05, 2006
Posts: 181
Posted: Sun Nov 26, 2006 12:22 am 

does that tweak work for all games or just FS9?
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Sun Nov 26, 2006 3:39 am 

Spoty101 wrote:
does that tweak work for all games or just FS9?


Try it and tell us, I don't have a Dual Core 2 yet.

Radar

Back to top
Tailhook
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Oct 12, 2005
Posts: 8477
Location: El Dorado
Posted: Sun Nov 26, 2006 3:47 am 

Spoty101 wrote:
does that tweak work for all games or just FS9?


Maybe I've got it all wrong, but those tweaks seem to apply to FSX not fs9 Shocked
Back to top
Guest
Guest





Posted: Fri Dec 15, 2006 12:14 am 

I found this searching online. I gained about 5-8 fps. I've read that some people have gained much more and some people had no change at all.

Open up control panel and goto "system".
Click on "advanced" tab.
Click on "settings" under "performance".
Check the box that says, "adjust for best performance".

By doing this your computer will revert to a Window 98 type state. No fancy desktop or anything. All you need to do to change it back is to go back to the screen and check the box that was previously checked. It was probably the one that says, "Let windows choose whats best for my computer".

Post any positive or negative feedback and changes in FPS
Back to top
Michaelvg1
First Officer
First Officer

Pro Member

Joined: Mar 06, 2007
Posts: 175
Posted: Mon Mar 19, 2007 7:12 pm 

Does that duel processor problem happen with FSX?
Back to top
doogle
Guest





Posted: Thu May 24, 2007 3:18 pm 

not much but a few FPS increase:

1. right click FSX shortcut icon
2. select properties
3. select compatability tab
4. tick disable visual themes
5. tick turn off advanced text services (leave if you require them)

click ok and start her up Smile
Back to top
doogle
Guest





Posted: Thu May 24, 2007 3:23 pm 

btw...the above tip does has the same effect has the previous tip, only it does not effect the whole system, just the game itself.
Back to top
papab
Trainee
Trainee

Pro Member

Joined: Jan 08, 2007
Posts: 16
Location: Tampa, FL
Posted: Tue Feb 26, 2008 10:54 pm 

www.highflightsimulations.com

More Tweaks for FSX and great support!
If you do not feel like you can muster up the courage to do it yourself-HighFlight will do it for a small charge

They also have great "Must Have Files" to enhance some effects and many great aircraft. A Super Connie that is one of the best freeware I have ever downloaded. It even has a Setup.exe file for easy loading into FSX

Give the site a try!
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Mon Jan 19, 2009 7:45 pm 

It's dead huh.

Try these, he was a designer for FSX at Aces software.

http://blogs.msdn.com/ptaylor/archive/2007/06/01/fsx-tweak-of-the-week-or-2.aspx

Radar

Back to top
photoshock
Trainee
Trainee

Pro Member

Joined: Jul 01, 2009
Posts: 60
Posted: Fri Oct 09, 2009 1:22 am 

Do any of these tweaks work for a Quad-core processor? Please let me know before I have to do the complete re-install of all my add-ons and program again. Thank you ever so much for your help and assistance
Back to top
RadarMan
Chief Captain
Chief Captain

Pro Member

Joined: Aug 25, 2003
Posts: 19235
Location: U.S.A
Posted: Fri Oct 09, 2009 2:01 am 

These were all put out way before Quads but since most are for the sim and have nothing to do with the CPU you should be able to use them.
I know you are having problems with getting SP2 but without it all the cores of your Quad won't be used.

Radar

Back to top
ollyau
First Officer
First Officer

Pro Member

Joined: Nov 04, 2006
Posts: 273
Location: California
Posted: Fri Oct 09, 2009 3:04 pm 

Here's a good, recent FSX tuning/tweaking guide by Nick Needham: http://www.simforums.com/forums/forum_posts.asp?TID=29041.
Back to top
   
All times are GMT

Page 1 of 1
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Related Topics